Hammastunturin syysvaellus 2017 – Päivä 2

Yöllä tihutus yltyi kovaksi sateeksi joka herätti. Aamulla heräillessä sisäteltan pinta oli täynnä pisaroita. Katselin niitä lähes umpeen kiristetyn makuupussin suuaukosta ja nautiskelin makoilusta. Kuulostelin oliko toinen teltta jo hereillä. Hiljaista puhetta sieltä taisi kuulua, mutta en ollut varma oliko se sittenkin vain tuulen suhinaa ja sateen ropinaa. Kello oli vartin yli yhdeksän. Puskin pään ulos pussista huomaten samalla makuupussinkin vähän kastuneen. Varmaankin unissani olin hinkannut sisäteltan kiinni ulkotelttaan ja saanut vedet valahtamaan läpi.

Ylös, ulos ja puurot tulille. Pikaiset kaffet naamariin ja leiri kasaan. Pieni aerosolisade kasteli tehokkaasti kaiken rinkkaa pakatessa. Märkä teltta repussa ja baanalle 10.30. Heitettiin eilisillan tölkit vielä autolle ja kopattiin eilen sinne unohtunut gepsi vielä varuiksi mukaan. Ylös kohti Siliäselkää ja siitä kohti Paskaluottumia. Aerosoli piiskasi vaakataossa idästä länteen. Melko vilpoista. Mikäköhän on ”luottuma”? Hiki nousi pintaan mäkeä kiivetessä, mutta ylhäällä taas paleli. Pitäisi varmaan olla kuoritakin lisäksi joku kevyt tuulta pitävä, mutta hengittävä takki jonka voisi huoletta antaa tämmöisessä tilanteessa kastuakin.

Kinasteltiin vähän mitä reittiä suunnataan Rautujärvelle, ja päädyttiin lopulta vain tuikkaamaan mahdollisimman nopeasti Paskaluottumien poihjoispuoliseen notkelmaan, ja sitä pitkin Pikku Ahvenjärvelle. Tämä varmaan oli paras valinta, vaikka itse olinkin hieman katkera ettei dallailtu mahdollisimman pitkään ylhäällä avoimella. Eihän sieltä ylhäältä kuitenkaan mitään nähnyt näin huonossa kelissä, ja olihan siellä oikeastaan aika kylmä. Pikku Ahviksen kaakkoispuolella olisi ollut hyvän näköisiä leiripaikkoja ojien ristyksessä, sekä myös Rautujärveä kohti suunnatessa. Oikeastaan koko Ahvenjärvi-Rautujärven seutu näytti siltä, että hyvä paikka teltalle lötyisi aina sadan metrin säteellä.

Paukattiin Rautujärven päivätuvalle sateensuojaan lounaalle. Keiteltiin ja kuivateltiin kamppeita hyvä tovi mökin suojissa. Pistettiin pienet tuletkin kamiinaan, puuta kun näytti olevan melkoisen hyvin liiterissä. Kamiinan piipun ja katon liitos vuosi vettä, ja varmaankin myös kamiinan sisälle oli sitä jonkin verran vuotanut, kun sen sytyttäminen oli niin vaikeaa. Vetoa ei meinannut saada millään käyntiin. Tuvan kosteusprosentti oli äkkiä tasan sata. Syöpötellessä havaittiin jotakuinkin tasan kello 15 pari värikkäästi pukeutunutta retkeilijää vastarannalla. Näyttivät onneksi suuntaavan kuitenkin eri suuntaan kuin me.

Jatkettiin köpöttelyä vasta vartin yli viisi. Kuivatetut sukat ja lämmin ruoka nostivat mielialaa roimasti. Saavutettiin Koijerijärven koillislaidan ojat rivakan siirtymän jälkeen varttia yli kuusi. Maasto oli tällä välillä hyvää mäntykangasta, ja tervasta oli rutkasti. Jäätiin ojien risteukseen, ja pykättiin leiri pystyyn. Teltat ja tarppi varusteille, sekä tervakset tulille. Vettä ripotteli edelleen, niin kuin koko päivän oli tehnyt. Tarppi osottautui erityisesti tämän kannalta hyväksi ratkaisuksi; sen alla oli mukava välppäillä ja keitellä, vaikka vähän ahdas sen alle jäävä tila olikin neljälle jampalle. Kasilta oli jo melko hämärää, ja tätä kirjoitellessa puoli kymmenen aikaan on jo ihan pimeää.

Tämmöisenä viileänä sadepäivänä – joita ei ole paljon kesäisin tullut vastaan – huomaa kaikenmoisia varustetarpeita (tai ehkä ennemminkin mielitekoja). Jonkinmoiset vedenpitävät hanskat olisivat kivat, sekä gaiterit. Gore-kengätkin kastuvat alta aikayksikön, kun varvikot kastelevat varren suut. Myös hieman ylikokoinen sadesuoja rinkkaan olisi priimaa, Kajkan standardi kun jättää läpän ja kantolaitteen välisen alueen paljaaksi, jos makuualusta on ulkona. Ja kanoottisäkki vielä teltalle, ettei se kastuisi — tai siis kastelisi muita kamoja rinkassa.

Ai niin, ruokatauon jälkeen nähtiin pari koppeloa, ja juuri ennen taukoa taas melkolailla kokonainen poronraato. Muutamia eläviäkin tuli päivän mittaan vastaan. Huomenna painellaan Kirakkajoen kämpälle saunomaan ja kuivaamaan vermeet. Ihan hyvä ajoitus kävi varauksen ajankohdan suhteen, sillä ainakin eilen vielä lupailtiin sateiden loppuvan huomenna.

Heräsikö ajatuksia? Jätä kommentti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät merkitty tähdellä (*).

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.