Ainoa ilma-alusta jonka tarvitset – Therm-a-Rest NeoAir XTherm

Makuualusta on melkoisen tärkeä juttu retkellä. Siitä on paljolti kiinni millaiset unet reissussa saa, ja sitä kautta myös miten kivaa reissussa on. Kyllä jokainen jääräpää siirtyy tunturissa parikymppiä päivässä paskoillakin yöunilla, mutta hyvin nukutun yön jälkeen sen voi tehdä hymyssä suin. Olin pitkään vankka solumuovialustojen kannattaja, lähinnä niiden toimintavarmuuden takia. Niissä nyt yksinkertaisesti ei voi oikein mikään mennä rikki, ellei niitä käytä sitten vaikka evakuointialustana jalkansa teloneelle kaverille. Halutessaan solumuovisen voi lykätä surutta perseensä alle vaikka keittelytauolla, maastossa kuin maastossa. Ilma-alustassa taas on koko ajan pieni kutina siitä, että kohta se kuitenkin puhkeaa. Edeltävä kokemus Expedin Airmat 7.7 (?) alustasta 2010-luvun alusta ei liiemmin valanut uskoa. Yhden tai kaksi keikkaa se kesti, ja sen jälkeen se alkoi mystisesti vuotaa. Yhtään selvää reikää siinä ei ollut, mutta upotus saippuaveteen paljasti patjan vuotavan pikkuisen kaikkialta. Kyse ei ollut edes maanantaikappaleesta, sillä toinen perheeseen hankittu samanlainen alusta koki saman kohtalon. Sittemmin Expedin alustat ovat kyllä kavereilta kuultuna kestäneet kulutusta, mutta itselläni trauma tyhjältä alustalta heräämisestä on liian vahva niitä enää harkitakseni.

No miksi sitten juuri Therm-a-Restin Neoair XTherm (tästä eteenpäin vain XTherm) olisi se ainoa ilma-alusta jonka tarvitset? Miksi ylipäätään voisit tarvita useamman ilma-alustan? Noh, sama juttu kuin makuupusseissa, eri vuodenaikoihin omansa, ja eristävyys painaa. Toisaalta taas makuualusta ei voi olla liian kuuma – niin kuin talvipussi kesällä – joten tässä on oiva paikka selvitä vain yhdellä ostoksella, jos löytää sopivan kompromissin.

Jotta alusta sitten palvelisi oivallisesti ympäri vuoden, tulee sen eristävyysarvon (R-arvo) olla riittävä kylmimmilläkin talvikeleillä, siis mielellään yli vitosen. Tällöin tietää alustalla selviävänsä vielä parin kympin pakkasillakin. Omassa vanhemman mallin XThermissä arvo on 5,9 kun taas päivitetyssä 2020 mallissa jopa 6,9!

Eristävyyttä siis piisaa. Mutta miten tämä eristävyys sitten saavutetaan? Ilmalla. Mutta pelkkä ilmapatja alla ei oikein toimi, sen tietää jokainen joka on kokeillut uimapatjaa makuualustana. Peruskoulun fysiikan tunneilta joillekin on voinut jäädä päähän lämmön kolme siirtymistapaa: säteily, johtuminen, ja konvektio eli kulkeutuminen välittäjäaineen mukana. Tehokkaimmillaan makuualusta vähentää näitä kaikkia. Johtumalla lämpö siirtyy makuualustalla makoilevasta ihmisestä suoraan makuualustan yläpintaan, säteilemällä sekä makuualusta yläpintaan, että myös suoraan makuualustan läpi, ja konvektio taas vaikuttaa pääasiassa lämmön liikkumiseen makuualustan sisällä. Lämmön konvektoituminen makuualusta yliäpinnalta on nihkeä juttu myös sen kannalta, että lämmön johtuminen taas on suoraan verrannollista nukkujan ja makuualustan yläpinnan lämpötilaeroon. Kun makuualustan yläpinta siis pääsee viilenemään, lämmön johtuminen kiihtyy. Pelkässä avoimessa ilmataskussa, kuten uimapatjassa, ilma pääsee liikkumaan vapaasti ja näin lämpö valuu konvektion mukana kylmään maahan ja patja alkaa imeä lämpöä nukkujasta – tai kuten asia monesti koetaan – kylmä hiipii patjan läpi. Ilma pitäisi siis saada pysymään paikallaan. Tähän on pari keinoa. Eristeen, kuten untuvan tai synteettisen kuidun lisääminen alustan ilmataskuihin, tai sitten ilman jakaminen pieniin kennoihin siten ettei se pääse kiertämään. Suurin osa valmistajista on valinnut ensimmäisen vaihtoehdon, kun taas Therm-a-rest tuntuu olevan yksinään jälkimmäisen valintansa kanssa. Oikeastaan kaikki ne tekijät jotka tekevät XThermistä mielestäni parhaan jokapaikan alustan kumpuavat juuri tästä valinnasta. Käyn seuraavaksi läpi pari syytä miksi XThermin ratkaisu on eristettä parempi, tai oikeastaan minkä ongelmien takia eriste on XThermin ratkaisua huonompi.

Eristeen ensimmäisenä ongelma on se, että se sekä lisää alustan painoa ja pakkauskokoa. Yksinkertaisesti enemmän on enemmän. Kun alustan sisään aletaan tunkea täytteitä, tulee lisää painoa ja kokoa. Uusi XTherm regular koossa painaa valmistajan mukaan 430g (oma punnitukseni 2017 myynnissä olleesta mallista 440g). En ole yksinkertaisesti löytänyt kuitu- tai untuvatäytteistä täysikokoista alustaa, joka tarjoaisi talvikeleillä vaaditun yli vitosen R-arvon alle 500g painolla. Ultra light -retkeilijöille toki XThermin painokin on liikaa, joten tällaisten vielä itseänikin pahempien kamahomojen tulee hommata toinen alusta lämpimille keleille. Saahan tuosta Therm-a-Restin Uberliteen investoimalla vielä parisataa grammaa kevyemmän kesäalustan. Mutta jopa sellaista semi kevyttä rinkkaa tavoittelevalle alle neljän ja puolen sadan gramman painoinen alusta on hyvä.

Toisena ongelmana eriste saattaa menettää tuottamaansa eristävyyttä paakkuuntuessaan yhteen paikkaan. Parilla kaverilla käytössä olleet Expedin Downmatit ovat kärsineet juuri tästä. Untuva on kerääntynyt alustan päätyyn, missä alustan pitkittäissuuntaiset ilmataskut kohtaavat. Ei näilläkään alustoilla ei kyllä ole palellut, vaikka viime keväänä yksi -15C yö pihalla nukuttiinkin. Pieni epäilys heikentyneestä eristävyydestä kuitenkin takaraivoon hiipii. Synteettinen kuitu käsittääkseni pysyy paremmin paikallaan, mutta tästä en ole kuullut kokemuksia lähipiiristä. Toisaalta hyvinkin patjan sisällä jakautunut untuva voi menettää eristävyyttään merkittävästi, jos erehtyy hönkimään alustansa täyteen ja tulee siten kastelleeksi untuvan kostealla hengitysilmallaan. Toki tämä on vähän tyhjä argumentti, sillä käytännössä kaikissa untuva-alustoissa untuva taitaa olla käsitelty vettä hylkiväksi. Kuitenkin osittain tästä syystä ja osittain taas pyörtyvien retkeilijöiden välttämiseksi nykyään vähän jokaisella valmistajalla on jokin tapa alustojen täyttämiseen joka ei vaadi omien keuhkojen käyttämistä pumppuna. On pumppupusseja, ja alustan sisään rakennettuja pumppausmekanismeja. Kaikki mitä itse olen nähnyt ovat olleet jotakuinkin yhtä nopeita tapoja alustojen täyttämiseen, ja enemmän nopeuserot ovat riippuneet kokemuksen määrästä. Ainoa naputuksen aihe on alustojen sisään rakennettujen pumppujen hidas ”herääminen” kovilla pakkasilla.

No niin, nyt kun sitten on saatu konvektio, ja sitä myöten lämmön johtuminen kuriin, on jäljellä vielä lämpösäteily. Alustan sisällä olevat eristeet rajoittavat tätä jonkin verran absorboimalla, eli imemällä lämpösäteilyä itseensä. Höttöinen eriste, untuvat tai kuitu, tekevät sellaisen verkon, että lämpösäteilyn on hankala sitä läpäistä ja se jää alustan sisään sitä lämmittäen. Xthermissä kennoston seinämät ajavaisivat jokseenkin samaa asiaa, mutta todennäköisesti ohuet kennoston seinämät eivät ole lämpösäteilylle läheskään yhtä vaikeita läpäistä kuin monikerroksinen kuituseinämä. Tämän takia XThermin kennoston nukkujaa vasten olevat seinämät on pinnoitettu heijastavalla pinnoitteella. Näin lämpösäteily ei jääkään vain lämmittämään alustaa ja näin vähentämään taas lämmön johtumista, vaan heijastuu ainakin osittain takaisin nukkujaa kohti.

No mikset sitten mene naimisiin sen XThermin kanssa kun olet selvästi noin ihastunut, ja katselet sitä vaaleanpunaisten lasien läpi? No, ensinnäkin. Ja toiseksi onhan siinä jotain huonoakin. Sain oman XThermini napattua Amazon.de :n kauppapaikan kautta huipputarjouksesta suunnilleen hintaan 158€ + kympin postikulut. Tämä huipputarjoushinta on samaa luokkaa kuin monen muun samanlaista eristävyyttä tarjoavien, joskin selkeästi painavampien, patjojen hinta. Uusi 2020-mallin XTherm sen sijaan näyttää kustantavan halvimmillaankin suunnilleen 230€. Halpa ja hyvä ovat usein kaksi eri tuotetta, mutta vähän kevyempää hintaa voisi alustalle kuitenkin toivoa.

Entäs sitten se millä koko kirjoitus alkoi? Nukkuuko XThermillä hyvin? Itse ainakin nukun. Tuskin missään tämänkaltaisessa puhallettavassa tai pumpattavassa alustassa tuntee maan epätasaisuuksia kuten solumuovialustoissa tai itsestääntäyttyvissä. Tykkään XThermin poikittaisista putkista koostuvasta rakenteesta enemmän kuin pitkittäisistä putkista joita osa valmistajista suosii. Tässä on kuitenkin kyseessä puhtaasti makuasia. Se mikä joidenkin unia voi häiritä on alustan kennorakenteesta ja heijastavasta sisäpinnoitteesta johtuva rapina. Ääni on vähän samanlainen kuin makoilisi sipsipussin päällä, ja olen lukenut kokemuksia herkkäunisista jotka eivät ole sen takia alustalla pystyneet nukkumaan. Itseäni rapina ei ole kyllä haitannut ollenkaan.

TL; DR:
Threm-a-Rest Neoair XTherm on ainoa ilma-alusta jonka tarvitset, koska sen eristävyys riittää kovillakin pakkaskeleillä, mutta se on kuitenkin yhtä kevyt kuin perus ilma-alusta. Tämä tasapaino on saavutettu käyttämällä eristävyyden saavuttamiseksi kennorakennetta patjan sisällä eristekuidun tai untuvan sijaan. Painossa se jää toki ultrakevyistä malleista jälkeen, mutta niiden eristävyys ei ole talvella riittävä. Jos siis retkeilet ympäri vuoden ja haluat ostaa vain yhden ilma-alustan, osta tämä.

Mutta tämä on vain oma mielipiteeni. Saa toki olla eri mieltä. Kommenttikenttä on vapaa.

Heräsikö ajatuksia? Jätä kommentti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät merkitty tähdellä (*).

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.