Eväsretki Kemihaaran maisemissa 2018 – Päivä 4

Eilisen reissun tavoitemuutoksen takia ladulle ei ollut kiire. Annettiin muitten lähteä tuvalta ennen meitä ja otettiin aamu ihan rauhaksiin. Siivoiltiin tupa kunnolla ja tehtiin reilusti puita ja sytykkeitä seuraaville valmiiksi. Lähdettiin myöhään liikkeelle, sillä ei ollut vähäisintäkään kiirettä minnekään. Tavoitteena olivat vain Vieriharjun saunan löylyt.

Löin taas pitoa optigripin pohjaan ennen lähtöä, mutta siitä ei pitkään apua ollut. Hiihdeltiin kelkkaurien pohjia Naltiojoen tuvalta koilliseen kohti poro-aitaa, ja sitten kesäretkeilyreittiä mukailevaa jälkeä pitkin kohti Vieriharjun muotoa mukailevaa korvatunturin turistikelkkareittiä. Sukset lipsuivat taas pienimmissäkin tömpäreissä jo kauan ennen Vierihaaran ylitystä. Ojentajapäivä taas.

Jälkimmäistä suota ylittäessä voimakas tuuli puhalsi avointa suota pitkin koillisesta. Tuuli ei kuitenkaa tuntunut kylmältä, vaan enneminkin keväiseltä. Korvatunturin kelkkareitille tullessa hiffattiin että olisihan se tietenkin pitänyt etukäteen selvittää mitä kautta Korvikselle kelkalla oikein kuljetaan. Mieleen alkoi hiipiä entä josseja. Baana oli niin nopeaa hiihdettävää jopa pelkillä ojentajilla lykkien että tänään kerettäisiin helposti myöhäisestä lähdöstä huolimatta Rakitsanojan uudelle kammille. Sitten voitaisiin huomenna käydä Korviksella pelkkien reppujen kanssa ja hiihdellä takaisin Vieriharjuun. Vieriharjusta sitten tuupattaisiin ylihuomenna kelkkareittiä taas autolle.

Vieriharjun tuvan piha oli vahvasti tampattu, mistä voi päätellä tuvan olleen kovalla käytöllä. Käytiin tupaan sisään ja päätettiin pistää pöperöä pöytään ja miettiä jatkoa samalla. Ruokalistalla oli tällä kertaa possun sisäfilettä ja pottua. Jäisen sisäfileen paloittelu osoittautui huomattavasti jäisestä porosta lastujen vuolemista vaikeammaksi hommaksi. Lopulta ratkaisu löytyi kirveestä.

Sauna oli sottaisessa kunnossa. Naltiojoen tuvalla tapaamamme porukka olikin varoitellut, että ilmeisen railakas ulkomaailaisporukka oli majoittunut tuvalla heitä ennen, ja jättäneet koko pihapiirin sottaiseen kuntoon. Vaikka he olivatkin saunaakin siivonneet, oli lattia kauttaaltaan jäätyneiden havujen peitossa. Olivatkohan ulkomaanihmeet ajatelleet vihtovansa havuilla kesäisten koivunoksien puutteessa? Muuta selitystä emme sotkulle keksineet. Löylyt olivat kuitenkin erittäin hyvät. Nautiskeltiin viimeiset oluttörpöt löylyjen hellässä huomassa sitä mukaa kun ne sulivat.

Saunan jälkeen laitettiin vielä viimeiset poronkäristykset.

Heräsikö ajatuksia? Jätä kommentti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät merkitty tähdellä (*).

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.